26 Ağustos 2015 Çarşamba

Arduino İle Neler Yapılabilir?

Merhabalar Arkadaşlar
Bugün Arduinoyla yapılabilecek projeleri inceleyeceğiz.Fırsat ve imkan buldukça bu projeleri yapıp nasıl yapıldığını yayınlamaya çalışacağım.Arduino ile neler neler yapılabileceğine hep beraber göz atalım.
1. 3 Boyutlu Yazıcı


3 boyutlu yazıcı çoğumuzun da bildiği üzere 3 boyutlu cisimlerin bir nevi çıktısının alınması yani içine konulan sarf malzemesi ile üretim yapılabilmesi imkanı sunuyor.Hatta adamlar öyle abartmışlar ki 3b objeler , armatürler , münyatürler ,  kulak , burun , boğaz derken kalp yapmaya kadar gitmişler ; çalışıyor mu çalışmıyor mu orasını bilmiyorum ama yapmışlar.Velhasıl Arduino ile 3B yazıcı yapmak çok ta hayal ürünü değil ancak biraz pahalı.Ancak yazdıracağınız objeler hayal gücünüze ve 3b çizim yeteneğinize kalmış.

Prusa i3 modeli açık kaynak kodlu olması ve yabancı dildeki kaynaklar olsun Türkçe kaynaklar olsun çok rahat bulunabilmesi nedeniyle en çok tercih edilen 3 boyutlu yazıcı modeli.Maliyeti ise yaklaşık 1200-1300 lira civarına geliyor olması biraz üzücü.Tabi ki farklı alternatifler ile bu maliyeti 800 liraya kadar düşürmemiz mümkün.Buradan kit halinde temin edbilirsiniz.(Not:Ürün Arduino içermiyor.Arduino ve ramps kullanılarak yapılan yazıcı için kendi devrelerini üretmişler.Arduinoyla kiti çalıştırmak isterseniz biraz uğraştırabilir.)
2.Multicopter

Multicopter birden fazla kaldırma mekanizmasına sahip olan cisimlere verilen genel isimdir.Arduino ile multicopter yapımı hem eğlenilecek hem de Arduinonun kodlanmasında ve sensörlerin Arduinoyla beraber kullanılmasında öğrenilecek bir çok şeyi barındıran  güzel bir proje olduğunu düşünüyorum.Burada ki gibi sizi takip edebilecek bir quadcopter yapmakta tabi ki mümkün.
Buradan plastik parçaları temin edebilirsiniz.Arduino ,brushless motor ,mpu 6050 sensörü ,batarya ,kumanda vs ekledinizmi artık bir quacopteriniz var demektir.Maliyeti ise 500 - 1000 lira arasında değişmekte olup aldığınız parçalara, siteye göre değişiklik göstermekte.İnternette yapımıyla ilgili pek fazla Türkçe kaynak bulabilirsiniz.
3.Wireless Kamera

Piyasada 150-400 lira arasında wireless kamera bulmak oldukça kolay.Bunu Arduino ile yapmak size çok daha ucuza mal olabilir ki bir sonraki yazımda wireless kamera yapımını anlatmayı düşünüyorum.Maliyeti de o yazıda daha detaylı bir şekilde görebilirsiniz. 
Arduino ile projeyi gerçekleştirdikten sonra akıllı telefonunuzda yada C# yardımı ile bilgisayarınızdan da görüntülemeniz mümkün.Hatta webden de görüntüleyebilirsiniz.
4.Park Sensörü

Park sensörü ile araç park etmek oldukça keyifli bir hale dönüşüyor.Daha seri bir şekilde aracınızı park edebiliyorsunuz.Gelelim Arduinoyla yapımına ucuza mal edebilceğiniz, kodlama açısından da teorik bilgileri hayata dökebileceğiniz ve maliyet açısından da gayet uygun bir projedir. Satış fiyatlarını da burada da görebileceğiniz gibi gayet makul. 
Son iki projeyi birleştirerek ortaya güzel bir şey (Kameralı park sensörü) çıkarmakta mümkün.
5.Çalar Saat

Arduino ile yapılacak olan bu çalar saat diğerlerinden biraz farklı olacak siz onu yakalamaya çalıştıkça sizden kaçacak.Arkadaşı buradan daha yakından tanıyabilirsiniz.Arduinoyla yapılmış halini fırsat bulurda yaparsam hep beraber inceleme şansımız olacak.
Arduinoyla milyonlarca farklı proje geliştirmek mümkün fırsat buldukça bu konuya devam etmeye çalışacağım ve geliştirebildiğim kadarıyla da yayınlayacağım.Arduino ile ufkumuzu açmak için şimdilik bu kadarı yeterli sanırım.

Vakit ayırdığınız için teşekkürler.
Abdullah DEVECİ
İstanbul Üniversitesi – Elektrik &Elektronik Mühendisliği




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder