9 Mayıs 2015 Cumartesi
ARDUINO - ANDROID İLETİŞİMİ
Neden Android?
Internation Data Corparation tarafından 2014 yılında yapılan mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemlerinin oranlarına ait araştırma sonuçlarına göre mobil işletim sistemi pazarında Android'in %81.5 paya sahip olduğu görülmektedir.
Bu demek oluyor ki her on kullanıcıdan en az sekizi Android işletim sistemine sahip cihaz kullanmaktadır. Peki neden çoğunluk Android tercih etmektedir?
Benim görüşüm çoğu kişinin aksine Android cihazların IOS ya da diğerlerine göre artı özelliklere sahip olmasından ziyade ucuz olmasıdır. Ayrıca diğer işletim sistemleri sadece belirli cihazlarda kullanılıyorken, Android'in bir çok cihazda kullanılabiliyor olması da yaygınlığını artırmaktadır. Bununla birlikte bu kadar yaygın olmasının bir diğer önemli sebebi de Android'in arkasında Google desteğinin bulunması olabilir.
Geliştiriciler arasında neden bu kadar yaygın diye düşünürsek, Java gibi yaygın bir dil ile kodlanabiliyor olması, kodlama esnasında kaynak ve örnek bulmakta zorluk yaşanmaması, kolay test edilebilir olması gibi sebepler sayılabilir.
Neden Arduino?
Arduino bir G/Ç kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. Kolay bir şekilde programlanabilir ve çeşitli donanım kombinasyonları ile basit bir şekilde çok komplike devreler yapılabilir.
Son yıllarda nispeten düşük fiyatı nedeniyle de çoğu elektronik meraklısı ve mühendis tarafından da devre tasarımında tercih edilen Arduino sayesinde bir çok elektronik devreyi yapabilmek mümkündür. Hatta son yıllarda Arduino ile yapılmış ARDUSAT adında bir uydu bile bulunmaktadır.
Kolay kullanılabilir olması, ucuz olması gibi nedenlerle tercih sebebi olan Arduino ile ilgili ayrıntılı bilgileri buradan alabilirsiniz.
Kolay kullanılabilir olması, ucuz olması gibi nedenlerle tercih sebebi olan Arduino ile ilgili ayrıntılı bilgileri buradan alabilirsiniz.
Arduino ile Android Nasıl İletişim Kurabilir
Bluetooth Modülü (HC-05, HC-06...)
Arduino ile kullanılabilen bir çok bluetooth modülü mevcuttur. Bunların çok kolay bağlanması sayesinde kısa bir kaç kod ile Arduino ile bluetooth üzerinden veri iletişiminde bulunulabilir.
Ethernet Modülü (W5100, ENC28J60...)
Arduino'ya shield olarak takılabilen bir ethernet modülü ya da mini ethernet kartı sayesinde Arduino'nuzu internete ya da local ağa bağlayarak kontrol edilebilmesini sağlayabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken konu, genel ağ ile yapılacak kontrollerdeki bağlantı süresi ve üçüncü parti kütüphane kullanımı gerekliliğidir.
Genel ağ (internet) üzerinden erişim bağlantı hızınıza göre daha yavaş olabilmekte, istenilen tepki süresinde hareket gerçekleşmemektedir. Özellikle gerçek zamanlı sistemlerde bu yaklaşım bağlantı süresi nedeniyle sorunlara sebep olabilmektedir.
Ancak aynı bağlantı ve sadece ethernet kütüphanesi kullanımı sayesinde yerel ağ üzerinden çok daha hızlı tepkiler alabilmek mümkündür.
Wifi Modülü
Piyasada Arduino ile kullanılabilen bir çok wifi modülü bulunmaktadır. Ancak buna nazaran mevcut kütüphane sayısı çok azdır. Çoğunlukla tercih edilen Adafruit CC3000 modülü için Adafruit tarafından yayımlanan kütüphane sayesinde ister yerel ağ ister genel ağ üzerinden Arduino'ya ulaşabilmek mümkün.
Ancak burada yine dikkat edilmesi gereken konu gerçek zamanlılıktır. Gerçek zamanlı bir sistem için internet haberleşmesi sorun olabilmektedir.
Kablo Üzerinden İletişim
En az tercih edilen iletişim sistemidir. OTG ve USB kablosu ile USB Shield üzerinden yapılabildiği gibi direkt USB kablosu üzerinden Seri iletişim de kurulabilir.
Sistem SoftwareSerial mantığı ile çalışmaktadır. Android üzerinden seri iletişim yoluyla Arduino'ya veri iletimi ve alımı gerçekleştirilebilmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder