17 Temmuz 2015 Cuma

Şarj ve Batarya İle İlgili Yanlış Bilinenler

Şarj ve Batarya İle İlgili Yanlış Bilinenler

Cep telefonları  birkaç on yıldır hayatımızda ve günlük yaşamımızın önemli birer parçası konumunda; ancak telefonlarımızı ya da telefonlarımızın can damarı bataryalarını ne kadar iyi tanıyoruz? Neleri yanlış biliyoruz?


Belki de yanlış biliyoruz deme yerine büyük bir kısmını abartıyoruz desek daha doğru olacak; ama yine de bataryalar ile ilgili bilmediklerimiz olduğu da bir gerçek.

Sürekli oynamayın, sakatlık çıkartır, patlar, yanar dediğimiz bataryalar ile ilgili yanlış bilinenleri, uydurulanları ve çoğunluk tarafından inanılan efsaneleri derledik. (okuyun daha güvenli kullanın, sakata gelmeyin)


“Şarj ederken kullanma patlar”

İnsanın “yahu olur mu öyle şey” hatta “yav he he” deyip kestirip atası gelse de evet buna inanan bir kesim mevcut; ancak siz de makul görürsünüz ki telefonlar onlarca testten geçmeden ve neler yapabileceği kontrol edilmeden piyasaya çıkmıyor.

(Ayrıca meraklanmayın bunlar Amerika’da da piyasaya çıkıyor ve o adamlar kullanım kılavuzunda yazmadığı için kediyi mikrodalgaya atıp kendilerini haklı görüyor. Yani öyle bi’ risk olsa üzerinde yazar)

Diğer taraftan onaylanmamış, çakma, sahte, üçüncü parti üreticilerin geliştirdiği şarj aletleri ya da bataryalar için elbette aynı şeyi söyleyemiyoruz. (Orijinal kullanın)
 

“Telefonu gece boyu şarj etmeyin, zarar verir/yanar”


Modern cep telefonları ya da benzeri cihazlar, bataryalarının ne zaman dolduğunu biliyor ve sandığınızdan daha büyük becerilere sahipler.


Eğer cep telefonu şarjı tamamen dolu olmasına rağmen hala şarja takılı ise bataryasına gelen akımı ve bataryadan enerji alımını kesiyor ve sadece şebeke elektriği ile çalışıyor, bu sayede batarya zarar görmemiş oluyor; ancak uzmanlar diğer taraftan şarjı sürekli %40 - %80 arasında tutmanın bataryanın ömrü açısından daha sağlıklı olduğunu söylüyor; çünkü bataryalar kullanılmak üzere yapılır, saklanmak üzere değil.

(Burada da elbette çakma şarj aleti ya da bataryaların can alması söz konusu, ben orijinal ürünlerden söz ediyorum, bi’ şey olmaz derken)
 

“Telefonu şarj etmeden önce tamamen bitmesini bekle”


Bataryanın ömrünün azalacağına dair bir başka
 şehir efsanesi olan bu efsane de yersiz kaygılardan bir başkasıdır ve lityum-iyon bataryalar değil ama eski tip nikel bataryalar için geçerlidir. (çok eski tip)

Modern lityum-iyon bataryalar belli sayıda şarj edilmek ve tükenmek üzere tasarlanır ve şarjınız bittiğinde eğer bataryanın ömrü 1 milyon tükenimlik ise bundan 1 azalır(yani telefonunuz enerjisizlikten kapanana kadar bekletmek batarya ömrünü azaltır)
 

“Telefonu ilk aldığında 24 saat şarj etmek gerekir”


Yine eski tip nikel bataryalar için geçerli olan bu durum 
“ilk şarj” adıyla anılan bir uygulamadır ve aslında yanlış uygulanır. Eski tip bataryalarda 24 saat şarj etmek abartılır, 16 saat ilk şarj yeterlidir; ancak esasen bataryadan maksimum verim almak için bu uygulamayı birkaç kez tekrarlamak ve cihazı iki üç gün kadar 16 saatlik döngüler halinde şarj etmek gerekir(di) Modern lityum iyon bataryalarda ise 6 saatlik bir ilk şarj yeterlidir. (bu yeni hızlı şarj teknolojileri ile falan bu süre daha da azalıyor tabi, teknoloji çok gelişti yahu)
 

“Telefonu resmi üreticisinin şarj aleti dışında bir alet ile şarj etme”

Çakma/sahte/lisanssız olmadığı sürece lisanslı olan tüm şarj aletlerini ya da telefon markasının dışında bir markanın şarj aletini kullanmanızda bir sıkıntı yok.

Telefonun orijinal şarj aleti kullanmanın hızlı şarj etme ya da benzeri avantajları olması açısından daha verimli olsa da lisanslı olduğu sürece ne ile şarj ederseniz edebilirsiniz.
 

“Telefonu USB’den şarj etmek ömrünü azaltır”


USB’nin tek farkı daha 
düşük amper kullandığı için telefonunuzu daha yavaş şarj etmesidir ki bu durum bataryanın daha az aşınmasına neden olduğu için avantajlı bile olabilir.

Meydanlarda ya da benzin istasyonlarında bulunan hızlı şarj istasyonları ya da benzeri şarj makineleri bataryaya zarar verebilen cihazları olsa da bunlar dışında telefonu bilgisayarınıza takıp USB’den şarj etmenizin hiçbir sakıncası yoktur. (kim uyduruyor böyle şeyleri)
 

“Yüksek sıcaklık bataryaya zarar verir”


Aha gerçek ve hatta bataryalar ile ilgili mutlak gerçek budur. Modern lityum-iyon bataryalar kendi yapıları gereği ısınır ve bu normaldir ki yukarıdaki efsaneler genelde bu durumdan kaynaklanmaktadır.Bataryanız genellikle düşük sıcaklıklarda daha çabuk tükenir. (Çünkü aslında bataryanın ısınması ve sıcak kalması gerekir) En sağlıklı kullanım bataryayı oda sıcaklığında tutmak ve çok ısı değişimine falan maruz bırakmamaktır. (Onun dışında neyle şarj ederseniz edin, keyfiniz bilir. Yeterki lisanslı, orijinal olsun)


Kaynak: webtekno.com


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder