21 Temmuz 2015 Salı

Arduino’da Zaman Kavramı ve Time Kütüphanesi






Time kütüphanesi Arduino’ya ekstra donanım ile ya da ekstra donanım olmadan zaman özelliği ekliyor. Zamanı saniye, dakika, saat, gün, ay ve yıl olarak alabilmek mümkün. Time kütüphanesini burdan indirebilirsiniz.

Time kütüphanesi çeşitli örneklerle birlikte geliyor. Benzer kodlarla Arduino'da aşadıkaki örneklerle zaman ve tarih kullanabilirsiniz.

  •  Gerçek Zamanlı Saat (RTC)
  •  İnternet NTP Zaman Servisi
  •  Küresel Konumlama Sistemi Zaman Bilgisi (GPS)
  •  DCF77 Radyo Sinyali ( bu örnek için tıklayın )
  •  Bilgisayardan Seri Olarak Alınan Zaman bilgisi
DCF77 Radyo Sinyali Modülü
Bu modül sayesinde saat bilgisi almak mümkün.

       Kütüphane Fonksiyonları:

 hour();                            // Saat  (0-23)
 minute();                        // Dakika (0-59)
 second();                        // Saniye (0-59)
 day();                             // Gün (1-31)
 weekday();                    // Haftanın günü( Pazar haftanın 1’inci günü )
 month();                        // Ay (1-12)
 year();                           // Yıl ( 2015 gibi )
 hourFormat12();           // Saatler 12 saat formatına döner   isAM();                                                         // Eğer AM ise true döndürür
 isPM();                           // Eğer PM ise true döndürür
 now();                            // 1 Haziran 1970’den şuana kadar geçen süreyi                                                         saniye cinsinden verir
  





Time kütüphanesi fazladan seçenek olarak zaman ve tarih parametrelerine sahiptir. Aslında bu parametreler anlık olarak dakika saniye gibi verilerin alınırken değişmesini önlemek için var. 

Aşağıdaki fonksiyonları kullanmak sorunu çözecektir:



  time_t t = now();          // zamanı t değişkenine atar
  hour(t);                          // t zamanı için saat bilgisini döndürür
  second(t);                      // t zamanı için saniye bilgisini döndürür
  minute(t);                      // t zamanı için dakika bilgisini döndürür  
  day(t);                           // t zamanı için gün bilgisini döndürür
  weekday(t);                  // t zamanı için haftanın günü bilgisini döndürür
  month(t);                       // t zamanı için ay bilgisini döndürür
  year(t);                          // t zamanı için yıl bilgisini döndürür






Gün ve ay bilgilerini yazdırmak için string fonksiyonları:

monthStr()
monthShortStr()
dayStr()
dayShortStr()

Bu fonksiyonlar için bazı parametreler kullanmak gerekiyor dikat edin, month() gibi mesela. Yani monthStr(month()) ya da dayStr(weekday()) şeklinde yazarsanız çalışır.








Zaman servislerini ayarlamak için kullanılan fonksiyonlar:

  •  adjustTime(adjustment);                 // Ayar değeri girerek ayarlama
  •  setTime(t);                                        // Zamanı sistem zamanına ayarlar
  •  setTime(hr,min,sec,day,month,yr); // Manuel ayarlamak için yöntem
  •  timeStatus();                                   // Zaman ayarlı mı değil mi, bir takım                                                                           dönüşler yapar
                 * timeNotSet           // Zaman hiç ayarlanmadı,
                                                  //  Saat 1 Haziran 1970’te
                 * timeNeedsSync    // Zaman ayarlı fakat senkronizasyon                                                                          gerçekleşmedi
                  * timeSet                 // Zaman ayarlandı ve senkronize oldu








Time kütüphanesi bazı örnekler:
  
  •  “TimeSerial” harici donanım olmadan saat çalıştırma örneği
  •  “TimeRTC” DS1307 ya da DS3231 RTC modülleri için örnek
  •  “TimeNTP”  Arduino ethernet modülü için örnek
  • “TimeGPS” GPS modülü için örnek
  • DCF77” radyo sinyali ile ilgili örnek için tıklayın


Arduino IDE Time kütüphanesi eklemek / güncellemek:


Arduino IDE'yi açıyoruz


Kütüphaneleri Yönet'e tıklıyoruz


Time kütüphanesini buluyoruz
Eskiyse güncelliyoruz
Yoksa yüklüyoruz



Örneklerden Time'ın üzerine geliyoruz

İstediğimiz örneği seçip çalışmaya başlıyoruz


 Çeşitli gerçek zamanlı saat modülleri:

DS3231

DS1307

DS1302
Faydalanılan kaynaklar : 
http://playground.arduino.cc/
www.arduino.cc

Yazar: Korhan TÜRKOĞLU




INTEL EDISON NEDİR? ARDUINO İLE NASIL KULLANILIR? İLK KULLANIM!

INTEL EDISON 

Merhabalar,
Bu yazıda size inceleme fırsatı bulduğum Intel Edison geliştirme platformundan bahsedeceğim.
Geliştirme kartından yada geliştirme platformundan ziyade SBC (Single Board Computer-Tek Kartlı Bilgisayar) olarak anılan sistemlere son zamanlarda duyulan ilgili oldukça artmıştır. Benim ilk tanıma fırsatı bulduğum, 2007-2008’li yıllarda Beagleboard platformuydu. O zamanlar bilen uğraşan az kişi olmasıyla birlikte, bu sistemlerin gerek kendileri gerekse yardımcı kartları, modülleri vs. çok pahalıydı. Yurt dışı menşeli ürünler olduğu için temin etmesi de ayrı bir dertti tabi. Gerçi yurt dışından ürün getirmek hala sorun, değişen bir şey olmadı. Neyse, velhasıl kelam bende o zamanlar üstüne düşmedim, uğraşmadım, uğraşamadım.
Son zamanlarda tabi ki gelişen teknoloji ile beraber arz-talep ilişkisi doğrultusunda, maliyetlerin düşürülmesi ile birlikte SBC sistemleri temin etmek oldukça kolaylaştı. Bu sayede SBC sistemler ile ilgili bir çok uygulama görülmeye ve topluluklar oluşmaya başladı. SBC sistemler gün geçtikçe daha fazla özellik içererek daha düşük fiyat ile piyasaya sunulmaya çalışılmaktadır.
Bildiğiniz gibi piyasada revaçta olan Beaglebone Black, Raspberry Pi, Cubie Board vb. SBC sistemler bulunmaktadır. Yurt içi piyasadan da temin edilebilen bu sistemler ile öğrenci, amatör, profesyonel, araştırmacı herkesin uygulama ve proje geliştirmesi mümkündür. Bu sistemler ile yapabileceğiniz projeler hayal gücünüz ile sınırlıdır. Aynı zamanda bu platformların bir çok programlama diline destek vermesi ile uygulama yapmak yada platformlar arası geçiş yapmak kolaylaşmıştır. Ayrıca bu sistemler ile günümüzün revaçta olan Maker/Hackerspace hareketleri, IoT, M2M, Cloud gibi uygulamalarına da daha kolay çözüm üretilebilmektedir.
Gelelim Intel'e, bildiğiniz gibi(en azından ben öyle biliyorum) Intelfirması daha çok işlemci, chipset vs. gibi yarı-mamul üretimi yapan son kullanıcı ile yada perakende satış ile ilgilenmeyen bir firmadır. Fakat son zamanlarda SBC sistemlerin büyüyen pazar payı ve IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) uygulamalarının parlak geleceğine kayıtsız kalamadı. Bu nedenle ilk olarak Intel Galileo Board adında geliştirme platformunu piyasaya çıkardı. Fakat kısa bir süre sonra nedenini bilmediğim bir şekilde Intel Galileo Gen 2 adında ilk çıkan ürünün güncellenmiş sürümünü çıkardı. Ürün ile ilgili detaylı bilgiye ürün web sayfasından ulaşılabilir. Özellikle Arduino Uno R3 ile uyumlu olmasından dolayı Arduino ile yaptığınız projeleri kolaylıkla Galileo board ile yapabilirsiniz.
Intel Galileo piyasaya çıkmış kullanıcılarını beklerken piyasada Intel'in sd kart boyutunda Edison isimli bir SBC sistem çıkaracağı haberini duydum.
intel-edison-board-intel-edison-inceleme-intel-edison-turkce
Yukarıda ki şekil’de görüldüğü gibi Edison gerçekten çok güzel görünüyordu. Bende merakla çıkmasını bekliyordum. Sonrasında teknik sorunlar yaşandı herhalde detayını bilmiyorum. Edison yapısı değiştirilip boyutları birazcık büyütülerek piyasaya sunuldu.
intel-edison-board-intel-gomulu-sistem-projeleri-gomulu-yazilim-linux
Sonuç olarak yukarıda ki şekil’de görüldüğü gibi Edison board son haliyle piyasaya çıktı. İlk resimdeki görüntüsü daha güzel olduğu için hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Neyse, piyasada yaygınlaşıp fiyatı ucuzlarsa bir ara uğraşırım dedim kendi kendime.
Geçenlerde takım halinde Intel’in düzenlediği ITC 2014 Hackathon etkinliğine katılmıştık. Orada gün boyunca Edsion kartını tanıma fırsatım oldu. Etkinlik sonunda gerçekleştirdiğimiz proje ile birinci olunca birer adet Edison board hediye ettiler. Bu sayede Edsison kartı daha yakından tanıma fırsatım oldu. Etkinliği düzenleyen Intel'e teşekkürler. Umarım böyle etkinliklerin sayısı artar.

INTEL EDISON BOARD

Edison board, Intel firmasının geliştirmiş olduğu geliştirme platformudur. IoT, M2M, giyilebilir teknolojiler, tüketici elektroniği, vb. birçok uygulamada kullanılabilir.
micro-sd-intel-edison-gelistirme-platformu-incelemesi
Yukarıda ki resim’de görüldüğü gibi bir sd karttan biraz büyük boyuttadır. Fakat boyutuna göre birçok özelliği içinde barındırmaktadır. Aşağıda Edison kartın başlıca özellikleri verilmiştir.
İçerisinde İki çekirdekli, iki işlem parçacıklı 500MHz Intel® Atom™ CPU’ya ve 32 bit 100MHz Intel® Quark™ mikro denetleyiciye 22 nm Intel SOC (System On Chip)
1 Gb LPDDR3 RAM
4 Gb EMMC Bellek
Çift Band WiFi ve BTLE(Bluetooth Low Energy) Modül
Arduino Uyumlu ve C/C++ ile Geliştirme Desteği (Yakında Node.JS, Ptyhon, RTOS ve Görsel Programlama Destekleri Sunulacaktır.)
Cihazlar arası yada cihazdan buluta(cloud) iletişimi sağlamak için çok kullanıcılı zaman serileri analiz servisi
Görüldüğü gibi Edison kartı küçük yapısına rağmen içerisinde bir çok özellik barındırmaktadır.
intel-edison-pcb-edison
Yukarıda Edison kartın muhafaza kapakları çıkarılmış üst ve alt görüntüleri görülmektedir. Görüldüğü gibi kartın iki yüzeyinde de yoğun olarak kullanılan malzemeler bulunmaktadır. Intel Edisonun resimde görüldüğü gibi 70 pinlik bir bağlantı konnektörü bulunmaktadır. Modül güç ihtiyacını ve ihtiyaç duyulan diğer kablolu bağlantıları bu konnektör üzerinden sağlamaktadır. İlk akla gelen soru biz bunu nasıl kullanacağız olabilir.
Edison kartı uygulamalarda kullanabilmek için asgari ihtiyaçlarını (besleme,programlama vs.) sağlayan bir kartın tasarlanması gerekir. İlk aşamada bu kullanıcılardan beklenmediği için Intelin şuan Edison için hazırladığı Intel Edison Arduino Board ve Intel Edison Breakout Board kartları bulunmaktadır. Daha ileri aşamalarda kendi uygulamanıza özel breakout kartlar tasarlayabilirsiniz. Benim elimde Intel Edison Arduino Board bulunduğu için anlatıma onun üzerinden devam edeceğim.

INTEL EDISON ARDUINO Gelİştİrme kartı

Intel Edison Arduino Board, üzerine Edison modül takılabilen Arduino uno uyumlu genişletme kartıdır. Bu sayede Arduino ile geliştirdiğiniz uygulamaları Edison modüle ile de yapabilirsiniz. Ayrıca pin uyumlu olduğu için Arduino ile kullandığınız shield’ları da kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak, USB host, SD kart, Wifi, Bluetooth gibi birimleri de bulunmaktadır. Sonuç olarak Edison modülünü, Arduino genişletme kartı ile çok büyük program hafızası ve bir çok çevre birimine sahip bir Arduino kit olarak kullanabilirsiniz.
intel-edison-arduino-vert
Yukarıda Edison Arduino genişletme kartının ve blok diyagramının resmi görülmektedir. Görüldüğü gibi kart üzerinde Arduino bağlantıları haricinde diğer çevre birimleri de bulunmaktadır. Edison modülünde 1 adet USB OTG portu bulunmaktadır. Genişletme kartı üzerinde bulunan sw1 anahtarı ile bu OTG portu seçmeli olarak USB Host olarak j6 konnektörü ile yada USB Client olarak j16 konnektörü ile kullanılabilir. Programlama vs. işlemlerinde USB Client olarak, klavye mouse, flash disk vs. bağlama durumunda ise USB Host olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede harici olarak dönüştürücü kablo kullanmanıza gerek yoktur.
Edison Arduino genişletme kartı besleme gerilimini aşağıdaki kaynaklardan sağlayabilir.
J1 konnektörü üzerinden harici besleme (7V-17V DC)
Shiled üzerindeki VIN pininden (7V-17V DC)
J16 konnektörü ile USB üzerinden
J2 konnektörü ile lityum-ion pil üzerinden
Görüldüğü gibi çeşitli besleme seçenekleri mevcuttur. Ayrıca genişletme kartı üzerinde liyum-ion pil şarj devresi vardır. Böylece taşınabilir pil-destekli uygulamalar geliştirebilirsiniz.

GELİŞTİRME PLATFORMU PAKET İÇERİĞİ VE FİYATI

arduino-intel-edison-box-content
Resimde görüldüğü gibi kutu içerisinde Intel Edison modül, Arduino genişletme kartı ve bir kaç montaj elemanı vardır. Bunun dışında herhangi bir bağlantı kablosu adaptör vs. yoktur. En azından bir USB kablosu eklenebilirdi! Kartı rahat kullanmak için 12V DC 1A adaptör kullanmanızda fayda var. Fiyat olarak Edison modülün arduino genişletme kartı ile birlikte gelen paketi yurt dışında 100$ yurt içinde ise 300-350TL civarı. Fiyatı çok gibi görünse de üzerinde wifi, Bluetooth gibi birimlerin olduğunu unutmamak gerekir. Wifi ve Bluetooth gibi birimleri Arduino shield olarak satın almak istenirse sadece onlar benzer fiyata gelmektedir.

İLK KULLANIM

Edison modül üzerinde Yocto Linux yüklü olarak gelmektedir. Üzerinde eski bir sürüm bulunması durumunda en son sürüm ve Arduino IDE’si buradan indirilebilir. Intel Edison Arduino kartını windows yüklü bilgisayara tanıtmak için aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekmektedir. Diğer işletim sistemleri içinde benzer işlemler gereklidir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle kart üzerindeki debug-uart kanalına bağlanabilmek için kart üzerinde bulunan FTDI çipin sürücüsünü yüklemek gerekiyor. Sürücü yazılımını buradan indirebilirsiniz.
www.putty.org adresinden Putty programını indiriyoruz.
Sonrasında buradan windows driver setup paketini indirip kuruyoruz.
Sürücüleri kurduktan sonra Arduino IDE’yi buradan indiriyoruz.
Son olarak son sürüm Yocto Linux imajını buradan indiriyoruz.
Gerekli bütün dosyaları indirdikten sonra kurulum işlemlerine geçebiliriz.
Karta 12V DC adaptörü takıp J16 USB soketi üzerinden bilgisayara bağlıyoruz. Not: Sw1 anahtarı J16 soketine doğru itilmiş olmalıdır. Anahtar hangi tarafa yakınsa o taraftaki USB portu aktif edilir.
intel-edison-inceleme-intel-edison-bilgi-1
Herhangi bir hata yoksa bir süre bekledikten sonra yukarıda ki gibi Edison isimli depolama aygıtı görülmelidir.
İndirdiğimiz en son Yocto imaj dosyasını zip dosyasından Edison içerisine çıkartıyoruz.
Çıkarma işlemi bittikten sonra USB kabloyu çıakrtıp diğer USB(J3) portuna takıyoruz.
intel-edison-inceleme-intel-edison-bilgi-intel-edison-kurulum-2
Herhangi bir sorun yoksa bilgisayarınız sanal seri port olarak kartı tanıyacaktır. Yukarıda görüldüğü gibi COM37 olarak seri port açılmıştır.
Seri port açıldıktan sonra Puty programının çalıştırıp open butonuna tıklıyoruz.
puty-intel-edison-puty
Terminal açıldıktan sonra 2 kere enter tuşuna basıyoruz. Sonrasında login(giriş) ekranı gelmesi lazım. Burada ‘root’ yazıp entera basıyoruz. Parola sormaması gerekiyor.
puty-intel-edison-puty-reboot
Giriş yaptıktan sonra yeni imajı yüklemek için komut satırına ‘reboot ota’ yazıp entera basıyoruz.
İmaj yükleme işlemi 3-5 dakika sürmektedir.
intel-edison-puty-reboot-ota
İmaj yükleme işlemi bittikten sonra sistem yeniden başlayıp login ekranı gelecektir. Görüldüğü gibi önceki sürüm Yocto 1.6 idi. Aynı sürümü yüklemiş olduk değişen birşey olmadı fakat ilerde yeni çıkan sürümler oldukça bu şekilde yükleyebilirsiniz.
İmaj yüklemesini yaptıktan sonra ilk programımızı Edison’a yükleyelim.
USB kabloyu tekrar J3 konnektörüne takıyoruz.
İndirdiğimiz Arduino IDE’yi zip halinden uygun bir klasöre çıkartıp çalıştırıyoruz.
intel-edison-program-ayar-arduino
Arduino IDE’yi çalıştırdıktan sonra seri port ve board(kart) ayarlarını doğru bir şekilde yapıyoruz ve Örnekler kısmından Blink(Led Blink) örneğini açıyoruz.
intel-edison-arduino-led-blink
Örneği açtıktan sonra yükle butonuna tıklıyoruz.
Herhangi bir hata yok ise kodlar otomatik olarak derlenip Edisona yüklenecektir. Yükleme işleminde sorun olmadığını konsoldaki “Transfer complete” mesajından anlayabiliriz.
intel-edison-board-intel-gomulu-sistem-transfer-complete
Tüm işlemler doğru ise resimde görüldüğü gibi kart üzerinde bulunan DS2 LED’inin yanıp sönmesi gerekmektedir.
Bu sayede Edison ile ilk uygulamamızı yapmış olduk. Benzer şekilde diğer örnekleri yada kendi uygulamalarınızı kart üzerinde çalıştırabilirsiniz.
Sonuç olarak Intel Edison küçük boyutu, gelişmiş özellikleri ve kolay uygulama geliştirilmesinden dolayı piyasadaki benzer ürünler ile rekabet edebilir düzeyde bir karttır. Beaglebone Black, Raspberry Pi gibi SBC’lere nispeten pahalı olmasına karşın donanım özelliklerine nispeten fiyatı normaldir.
Intel Edison yeni bir platform olduğu için bazı hataları olabilir. Örneğin kendi karşılaştığım hatalardan bahsedeyim. Dün çalışan wifi modülüne ertesi gün bağlanamadım. Sonrasında uzun uğraşlar sonucunda yeniden imaj yükleyerek sorunu hallettim. Benzer şekilde ‘reboot ota’ komutu ile yeni imaj yüklediğimi sanıyordum fakat yüklenmemiş. Tahminim, kart besleme konnektörünün ani çıkarmalarından etkileniyor ve imaj dosyaları bozuluyor olabilir. Bahsettiğim hatalarda benimde payım olabilir emin değilim.
Bu ve bunun gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Yeni bir platform olduğu için böyle sorunların çıkması normaldir. Benzer şekilde yeni bir platform olduğu için henüz yaygın kullanıcı toplulukları yok. Bu yüzden aradığınız her soruya forumlarda vs. cevap bulamayabilirsiniz. Edisonun arkasında Intel firmasının bulunduğunu da unutmamak gerek. Gün geçtikçe iyileştirmeler ve geliştirmeler yapılacaktır diye düşünüyorum. Benzer şekilde ilerleyen zamanlarda kullanıcıları artarak topluluklar oluşturulur herhalde.
Sonuç olarak Edison, özellikle IoT ve giyilebilir teknoloji alanlarıda ürün geliştirmek için tercih edilebilir. Uygulamanıza özel breakout kart tasarlayıp verimli bir şekilde Edisonu kullanabilirsiniz. Şahsen ben bir kenara not ettim Edisonu. IoT, giyilebilir teknoloji yada benzeri bir alanda uygulama yaparsam düşünebilirim.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere inşaallah. İyi çalışmalar…
Kaynak: www.320volt.com 
Bu güzel yazıyı hazırladığı için yazar Erhan YILMAZ'a bolca teşekkürlerimizi iletiyoruz. 


Atmega328P ___ Atmega328 FARK NE?

Atmega328 - Atmega328P

Atmega328P ___ Atmega328
Fark Ne?


Bu güne kadar Atmega entegrelerinin ilginç isimlendirmelerine fazla kafa yormamıştım. Dün Atmega328 satın almak için web'de gezinirken Atmega328P ve Atmega328 arasındaki farklılıkları anlayarak satın alma kararı verme gereği duydum :) (ne aldığımı en ince ayrıntısına kadar bilmeyi severim). İlk gözüme çarpan fiyat farkı oldu. Net farkı anlamak için www.atmel.com'a girip karşılaştırma yaptım. Atmel 1000 adet fiyatını vermiş, o yüzden ucuz gibi görünebilir, normalde bu fiyatlara bulmak pek mümkün değil. ATMEGA328-PU 1.69$ iken ATMEGA328P-PU 1.85$. Türkiye şartlarında satın alırken bu fiyatlar 9 TL ve 12 TL gibi oluyor, yani 1$ civarı fark var. Peki bu fiyat farkı neden var? Umarım bu bilgiler faydalı olur :)




1. Atmega328 ve Atmega328P aynı mimari yapıya sahip olduğu için 328'i 328P yerinde ya da tam tersi şekilde kullanabilirsiniz.


Atmega328P-PU


2. Atmega328P Atmega328'e göre daha az enerji tüketiyor. Datasheet'leri incelediğimde 328P'nin 60nm işlemle üretildiğini gördüm, 328 ise 90nm ile üretiliyor. Yani bir kaç mikroamper daha az güç tüketimi için biraz daha fazla ödememiz gerekiyor :) 

Atmega328-PU


3. 328P ile 328'in çip imzaları farklı. Arduino IDE'deki avrdude programı gibi bir program iki çip arasındaki farkı anlayabilir, eğer bu çiplerden birini zorunlu kılan bir durum varsa diğerini taktığınızda hata ile karşılaşabilirsiniz. Yani çip imzasına dikkat!


QFN Paketleme



4. 2 numaralı konuda ifade ettiğim gibi üretim sürecindeki hassasiyetten kaynaklanan bir durum daha var; QFN paketleme. QFN paketleme üretim hassasiyetten dolayı sadece 328P'de var. Daha küçük çip için daha iyi üretim gerekiyor.  

5. Sonuç: Bir kaç mikroamper önemli değil, 1$ 1$'dır diyosanız Atmega328 sizin için ideal. Güç tüketimi önemli ve ya SMD kullanacaksanız Atmega328P size göre. Tabi çip imzalarına da dikkat edin :) 


Kaynak: www.atmel.com  


17 Temmuz 2015 Cuma

Bu da Selfie Daktilosu!





Bu da Selfie Daktilosu!


Dünyada ilk defa 3D yazıcı ile kafatası nakli

3 yaşındaki Çinli Han Han, hidrosefali denilen bir hastalık nedeniyle kafatasında sorunla dünyaya geldi. Küçük bebeğin dünyada 3D yazıcı ile kafatası nakledilen ilk bebek oldu.
3 yaşındaki Çinli Han Han, hidrosefali denilen bir hastalık nedeniyle kafatasında sorunla dünyaya geldi. Annesi 1 yaşındayken onu terk etti. Babası ise günde 42 Türk Lirası'na denk gelen 100 Çin Yuan'ı kazanıyordu ve bu para ile sadece ona iltihabı önleyici ilaç alabiliyordu. Ancak küçük bebeğin talihi bir şekilde döndü ve dünyada 3D yazıcı ile kafatası nakledilen ilk bebek oldu.
Kafatası normalin 4 katı büyüklüğünde olan Han Han, bir yıl boyunca kafasını hiç yastıktan kaldıramadı. Beyninin yüzde 85'i sıvı ile doluydu. Ayrıca kafatası normalden daha inceydi ve kan akışı çok yavaştı.
Doktorlar ona 3D yazıcı ile yeni bir kafatası yapılabileceğini söyledi. Bu kez de aile ameliyat masrafları ile yüz yüze kaldı. Hikayesi internete yansıyınca önce 100 bin ÇinYuan'ı para birikti. Ameliyat ise 500 bin yuan tutuyordu. Daha sonra gerekli para toplandı ve 17 saatlik ameliyata alındı. Ameliyat başarılı geçti ve küçük kız hemen gözlerini açtı. Doktorlar şu anda onun tamamen iyileşmesini bekliyor.

Kaynak: milliyet.com.tr


Şarj ve Batarya İle İlgili Yanlış Bilinenler

Şarj ve Batarya İle İlgili Yanlış Bilinenler

Cep telefonları  birkaç on yıldır hayatımızda ve günlük yaşamımızın önemli birer parçası konumunda; ancak telefonlarımızı ya da telefonlarımızın can damarı bataryalarını ne kadar iyi tanıyoruz? Neleri yanlış biliyoruz?


Belki de yanlış biliyoruz deme yerine büyük bir kısmını abartıyoruz desek daha doğru olacak; ama yine de bataryalar ile ilgili bilmediklerimiz olduğu da bir gerçek.

Sürekli oynamayın, sakatlık çıkartır, patlar, yanar dediğimiz bataryalar ile ilgili yanlış bilinenleri, uydurulanları ve çoğunluk tarafından inanılan efsaneleri derledik. (okuyun daha güvenli kullanın, sakata gelmeyin)


“Şarj ederken kullanma patlar”

İnsanın “yahu olur mu öyle şey” hatta “yav he he” deyip kestirip atası gelse de evet buna inanan bir kesim mevcut; ancak siz de makul görürsünüz ki telefonlar onlarca testten geçmeden ve neler yapabileceği kontrol edilmeden piyasaya çıkmıyor.

(Ayrıca meraklanmayın bunlar Amerika’da da piyasaya çıkıyor ve o adamlar kullanım kılavuzunda yazmadığı için kediyi mikrodalgaya atıp kendilerini haklı görüyor. Yani öyle bi’ risk olsa üzerinde yazar)

Diğer taraftan onaylanmamış, çakma, sahte, üçüncü parti üreticilerin geliştirdiği şarj aletleri ya da bataryalar için elbette aynı şeyi söyleyemiyoruz. (Orijinal kullanın)
 

“Telefonu gece boyu şarj etmeyin, zarar verir/yanar”


Modern cep telefonları ya da benzeri cihazlar, bataryalarının ne zaman dolduğunu biliyor ve sandığınızdan daha büyük becerilere sahipler.


Eğer cep telefonu şarjı tamamen dolu olmasına rağmen hala şarja takılı ise bataryasına gelen akımı ve bataryadan enerji alımını kesiyor ve sadece şebeke elektriği ile çalışıyor, bu sayede batarya zarar görmemiş oluyor; ancak uzmanlar diğer taraftan şarjı sürekli %40 - %80 arasında tutmanın bataryanın ömrü açısından daha sağlıklı olduğunu söylüyor; çünkü bataryalar kullanılmak üzere yapılır, saklanmak üzere değil.

(Burada da elbette çakma şarj aleti ya da bataryaların can alması söz konusu, ben orijinal ürünlerden söz ediyorum, bi’ şey olmaz derken)
 

“Telefonu şarj etmeden önce tamamen bitmesini bekle”


Bataryanın ömrünün azalacağına dair bir başka
 şehir efsanesi olan bu efsane de yersiz kaygılardan bir başkasıdır ve lityum-iyon bataryalar değil ama eski tip nikel bataryalar için geçerlidir. (çok eski tip)

Modern lityum-iyon bataryalar belli sayıda şarj edilmek ve tükenmek üzere tasarlanır ve şarjınız bittiğinde eğer bataryanın ömrü 1 milyon tükenimlik ise bundan 1 azalır(yani telefonunuz enerjisizlikten kapanana kadar bekletmek batarya ömrünü azaltır)
 

“Telefonu ilk aldığında 24 saat şarj etmek gerekir”


Yine eski tip nikel bataryalar için geçerli olan bu durum 
“ilk şarj” adıyla anılan bir uygulamadır ve aslında yanlış uygulanır. Eski tip bataryalarda 24 saat şarj etmek abartılır, 16 saat ilk şarj yeterlidir; ancak esasen bataryadan maksimum verim almak için bu uygulamayı birkaç kez tekrarlamak ve cihazı iki üç gün kadar 16 saatlik döngüler halinde şarj etmek gerekir(di) Modern lityum iyon bataryalarda ise 6 saatlik bir ilk şarj yeterlidir. (bu yeni hızlı şarj teknolojileri ile falan bu süre daha da azalıyor tabi, teknoloji çok gelişti yahu)
 

“Telefonu resmi üreticisinin şarj aleti dışında bir alet ile şarj etme”

Çakma/sahte/lisanssız olmadığı sürece lisanslı olan tüm şarj aletlerini ya da telefon markasının dışında bir markanın şarj aletini kullanmanızda bir sıkıntı yok.

Telefonun orijinal şarj aleti kullanmanın hızlı şarj etme ya da benzeri avantajları olması açısından daha verimli olsa da lisanslı olduğu sürece ne ile şarj ederseniz edebilirsiniz.
 

“Telefonu USB’den şarj etmek ömrünü azaltır”


USB’nin tek farkı daha 
düşük amper kullandığı için telefonunuzu daha yavaş şarj etmesidir ki bu durum bataryanın daha az aşınmasına neden olduğu için avantajlı bile olabilir.

Meydanlarda ya da benzin istasyonlarında bulunan hızlı şarj istasyonları ya da benzeri şarj makineleri bataryaya zarar verebilen cihazları olsa da bunlar dışında telefonu bilgisayarınıza takıp USB’den şarj etmenizin hiçbir sakıncası yoktur. (kim uyduruyor böyle şeyleri)
 

“Yüksek sıcaklık bataryaya zarar verir”


Aha gerçek ve hatta bataryalar ile ilgili mutlak gerçek budur. Modern lityum-iyon bataryalar kendi yapıları gereği ısınır ve bu normaldir ki yukarıdaki efsaneler genelde bu durumdan kaynaklanmaktadır.Bataryanız genellikle düşük sıcaklıklarda daha çabuk tükenir. (Çünkü aslında bataryanın ısınması ve sıcak kalması gerekir) En sağlıklı kullanım bataryayı oda sıcaklığında tutmak ve çok ısı değişimine falan maruz bırakmamaktır. (Onun dışında neyle şarj ederseniz edin, keyfiniz bilir. Yeterki lisanslı, orijinal olsun)


Kaynak: webtekno.com