20 Haziran 2015 Cumartesi

ARDUIONO'DA PULL_UP ve PULL_DOWN DİRENCİ KULLANIMI



Arduino Haber - Pull_Up / Pull_Down


     Pull-up dirençler; elektronik devrelerde lojik sistemlere girişlerin (input), eğer dışarıdan bağlı cihazların bağlantısı kesildiyse, umulan lojik seviyelerde kalmalarını sağlamada kullanılır. Pull-up dirençler farklı tipteki lojik cihazlar arasındaki arayüzlerde de kullanılabilir.

     Bir pull-up direnç zayıf şekilde, 5 volta bağlı olduğu kablonun voltajını çeker. Öte yandan direnç, eğer başka bir şey güçlü bir şekilde kabloyu 0 volta çekiyorsa, kablonun 0 volta gitmesine izin verecek derecede zayıftır. Pull-up dirençlerin TTL devrelerde kullanılması tercih edilir.


Arduino Haber - Pull_Up / Pull_Down
     Benzer şekilde, pull-down dirençler başka bir eleman giriş (input) ile iş yapmıyorsa, girişi 0 (low) seviyesinde tutmada kullanılır. Pull-down dirençler pull-up dirençlerden daha az kullanılır. Pull-down dirençler güvenli bir şekilde CMOS lojik kapıları ile birlikte kullanılabilir, çünkü girişler voltaj ile kontrol edilir.

Arduino'da pinleri tanımladığımız bir fonksiyon var pinMode(), şimdi Pull_Up direnç bağlantısı ile bu fonksiyonun ilişkisine bakalım.

pinMode()

Açıklama

Dijital pinlerin giriş ya da çıkış olacağına karar veren fonksiyondur.
Arduino'da dijital pinlerin dahili pull_up dirençleri (20K) vardır. Bu direnci INPUT_PULLUP modu ile devre dışı bırakmak mümkün.

Yazım

pinMode(pin, mode)

Parametreler

pin: pin numarası
mode: INPUTOUTPUT ve INPUT_PULLUP

Örnek

void setup() {
pinMode(2, INPUT_PULLUP);
pinMode(13, OUTPUT);
}

void loop()
int sensorVal = digitalRead(2);

if (sensorVal == HIGH) {
digitalWrite(13, LOW);
}

else {
digitalWrite(13, HIGH);
}
}




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder